Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kostka rybna
Date: Fri, 23 Mar 2007 13:15:58 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <eu0gei$hgc$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <etuo1c$t1d$1@news.onet.pl> <etusm2$7c4$3@nemesis.news.tpi.pl>
<etutdv$huj$1@news.onet.pl> <etv379$1a8$1@inews.gazeta.pl>
<eu0eba$si$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abch63.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1174652179 17932 83.6.223.63 (23 Mar 2007 12:16:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 23 Mar 2007 12:16:19 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000727-0, 2007-03-22), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:293754
Ukryj nagłówki
"Dominik Jan Domin" <d...@g...com> wrote in message
news:eu0eba$si$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "miranka" <a...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:etv379$1a8$1@inews.gazeta.pl...
> >
> > "yuras" <p...@o...eu> wrote in message
> > news:etutdv$huj$1@news.onet.pl...
> >
> >> > Bardziej prostopadlościany niż sześciany a w czym problem?
> >> Inaczej nazywaja to suchym rosołem lub kostka maggi ale w rybnym
> >> wydaniu -:))
> >
> > Też mi się zdawało, że kiedyś coś takiego widziałam, ale potem nigdzie
nie
> > mogłam znaleźć i uznałam, że to chyba był wytwór mojej wyobraźni. Jak
> > znajdziesz, to daj koniecznie znać.
>
> Bulion rybny, a nie kostka :)
>
> Kiedyś RAZ widziałem, włoski, kupiłem. Więcej nie widziałem nigdy i
nigdzie.
>
> DJD
Też problem - kupić włoszczyznę, w ostateczności bulion warzywny w
kostce i najtańszą rybę całą - kto chce słodkowodną, kto chce - morską -
rybę się czyści z łusek (choć wielu uzywa ich do gotowania wywaru, patroszy
oraz obcina łeb i płetwy - wyciąga kręgosłup - te idą do wywaru, można nie
wyciągać kręgosłupa - wtedy kroi się ryby na dzwonka. Po ugotowaniu wywaru
warzywnego z łbami, płetwami i ewentualnie łuskami trzeba go przecedzić
przez bardzo drobny cedzak. Wlewa się go ponownie do garnka wkłada się
cząstki pomidorów i papryki oraz dzwonka ryb i ostożnie gotuje do ich pełnej
gotowości spożywczej, ale nie do rozpadu - dzwonka wyjmujeny rozkładając na
talerze - dodajemy wywar i zieleninę, kto lubi śmietanę...
Taką zupę można zagęścić dodając krochmalu ziemniaczanego bądź ryżowego
a nawet kukurydzianego.
Podawać można też pulpeciki rybne oraz ryż, maqkaron lub kluseczki -
łazanki, hałuszki. Jeżeli ktoś lubi pikantme to pieprz i paryka ostra lub
przyprawy Tabasco....
|