Data: 2007-03-23 12:15:58
Temat: Re: Kostka rybna
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dominik Jan Domin" <d...@g...com> wrote in message
news:eu0eba$si$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "miranka" <a...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:etv379$1a8$1@inews.gazeta.pl...
> >
> > "yuras" <p...@o...eu> wrote in message
> > news:etutdv$huj$1@news.onet.pl...
> >
> >> > Bardziej prostopadlościany niż sześciany a w czym problem?
> >> Inaczej nazywaja to suchym rosołem lub kostka maggi ale w rybnym
> >> wydaniu -:))
> >
> > Też mi się zdawało, że kiedyś coś takiego widziałam, ale potem nigdzie
nie
> > mogłam znaleźć i uznałam, że to chyba był wytwór mojej wyobraźni. Jak
> > znajdziesz, to daj koniecznie znać.
>
> Bulion rybny, a nie kostka :)
>
> Kiedyś RAZ widziałem, włoski, kupiłem. Więcej nie widziałem nigdy i
nigdzie.
>
> DJD
Też problem - kupić włoszczyznę, w ostateczności bulion warzywny w
kostce i najtańszą rybę całą - kto chce słodkowodną, kto chce - morską -
rybę się czyści z łusek (choć wielu uzywa ich do gotowania wywaru, patroszy
oraz obcina łeb i płetwy - wyciąga kręgosłup - te idą do wywaru, można nie
wyciągać kręgosłupa - wtedy kroi się ryby na dzwonka. Po ugotowaniu wywaru
warzywnego z łbami, płetwami i ewentualnie łuskami trzeba go przecedzić
przez bardzo drobny cedzak. Wlewa się go ponownie do garnka wkłada się
cząstki pomidorów i papryki oraz dzwonka ryb i ostożnie gotuje do ich pełnej
gotowości spożywczej, ale nie do rozpadu - dzwonka wyjmujeny rozkładając na
talerze - dodajemy wywar i zieleninę, kto lubi śmietanę...
Taką zupę można zagęścić dodając krochmalu ziemniaczanego bądź ryżowego
a nawet kukurydzianego.
Podawać można też pulpeciki rybne oraz ryż, maqkaron lub kluseczki -
łazanki, hałuszki. Jeżeli ktoś lubi pikantme to pieprz i paryka ostra lub
przyprawy Tabasco....
|