Data: 2010-08-15 21:25:28
Temat: Re: Kotlety z filetu z kurczaka - jak?
Od: Paulinka <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
lemonka pisze:
>
> Użytkownik "Paulinka" <p...@w...pl> napisał w
> wiadomości news:i49kfq$nll$9@node2.news.atman.pl...
>> Alek pisze:
>>> Koltet podają ładnie uformowany, zbliżony do schabowego, równej
>>> grubości. Surowy filet z piersi to bryła dość nieregularna, tu
>>> grubsza, tam cieńsza, z przylegającym mniejszym filecikiem. Jak to-to
>>> doprowadzić do postaci docelowej? Rozklepać aż tyle się nie da. Jakoś
>>> kroić? W ogóle z jednego cyca robi się jeden kotlet czy dwa?
>>
>> Mniejszy przylegający filecik odciąć i usmażyć samodzielnie. Surowy
>> filet potraktować tłuczkiem do mięsa. Z jednej piersi z kurczaka
>> wychodzi 1 i 1/4.
>
> Z pojedynczej mam trzy kotlety, z podwójnej - osiem. Mama mnie nauczyła.
> Mamę nauczył PRL. Tłuczesz kotleta na miazgę, prawie do postaci
> zmielenia tłuczkiem a potem z tej masy nożem kształtujesz równiutkie
> kotleciki.
Gdybym nie spojrzała na nicka to bym pomyślała, ze żartujesz ;)
Mi z podwójnej piersi wychodzą 4 - dwa duże i dwa małe. Inna sprawa jak
to będzie zjedzone, najczęściej zostaje na drugi dzień.
--
Paulinka
|