Data: 2010-08-15 21:18:40
Temat: Re: Kotlety z filetu z kurczaka - jak?
Od: "lemonka" <...@a...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Paulinka" <p...@w...pl> napisał w
wiadomości news:i49kfq$nll$9@node2.news.atman.pl...
> Alek pisze:
>> Koltet podają ładnie uformowany, zbliżony do schabowego, równej grubości.
>> Surowy filet z piersi to bryła dość nieregularna, tu grubsza, tam
>> cieńsza, z przylegającym mniejszym filecikiem. Jak to-to doprowadzić do
>> postaci docelowej? Rozklepać aż tyle się nie da. Jakoś kroić? W ogóle z
>> jednego cyca robi się jeden kotlet czy dwa?
>
> Mniejszy przylegający filecik odciąć i usmażyć samodzielnie. Surowy filet
> potraktować tłuczkiem do mięsa. Z jednej piersi z kurczaka wychodzi 1 i
> 1/4.
Z pojedynczej mam trzy kotlety, z podwójnej - osiem. Mama mnie nauczyła.
Mamę nauczył PRL. Tłuczesz kotleta na miazgę, prawie do postaci zmielenia
tłuczkiem a potem z tej masy nożem kształtujesz równiutkie kotleciki.
|