Data: 2010-08-15 21:16:57
Temat: Re: Kotlety z filetu z kurczaka - jak?
Od: "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Paulinka" <p...@w...pl> napisał w
wiadomości news:i49kfq$nll$9@node2.news.atman.pl...
> Alek pisze:
>> Koltet podają ładnie uformowany, zbliżony do schabowego, równej grubości.
>> Surowy filet z piersi to bryła dość nieregularna, tu grubsza, tam
>> cieńsza, z przylegającym mniejszym filecikiem. Jak to-to doprowadzić do
>> postaci docelowej? Rozklepać aż tyle się nie da. Jakoś kroić? W ogóle z
>> jednego cyca robi się jeden kotlet czy dwa?
>
> Mniejszy przylegający filecik odciąć i usmażyć samodzielnie. Surowy filet
> potraktować tłuczkiem do mięsa. Z jednej piersi z kurczaka wychodzi 1 i
> 1/4.
Ten mały kawałek faktycznie dobrze jest odciąć.
Kształtem bym się nie przejmował, bo jest charakterystyczny dla
tego fileta. Natomiast warto dobrze nasolić, obłożyć dużą ilością
czosnku pokrojonego na płatki (lub przeciśniętego przez praskę)
i zostawić na 24 do 48 godzin w lodówce. Potem pieprz czarny,
majeranek i panierka.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
|