Data: 2000-02-23 15:13:32
Temat: Re: Krem do ptysiów i karpatki . PILNE :)
Od: Aneta Baran <b...@c...cern.ch>
Pokaż wszystkie nagłówki
Czuryl <c...@f...onet.pl> wrote:
> Na czwartek (24.02.2000) MUSZE zrobic pyszne ptysie - obiecalem.
> Podajcie, prosze, jakies przepyszne przepisy na kremy do tych
> ciasteczek. Slyszalem, ze smakowite sa tez kremy "karpatkowe"...
Ptysie z bitą śmietaną! Krem bezowy jest moim zdaniem mdły.
Natomiast krem do karpatki robi się tak: gotuje się budyń ze szklanki
mleka i trzech łyżek mąki pszennej. Można też na szklankę mleka wziąć
pół paczuszki kupnego budyniu. Budyń studzimy od czasu do czasu mieszając.
W czasie, kiedy budyń stygnie, ucieramy pół kostki masła z 10 dekagramami
cukru pudru (mniej, jeśli stosujemy budyń z torebki, i jeśli był on od razu
z cukrem) i jednym żółtkiem. Dodajemy po łyżeczce zimny budyń, cały
czas ucierając. Można wrzucić cukier waniliowy lub np. parę kropel
aromatu cytrynowego. I gotowe :-)
Polecam też gotowy krem do karpatki Dr. Oetkera.
Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.
|