Data: 2000-02-23 17:20:38
Temat: Re: Krem do ptysiów i karpatki . PILNE :)
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Osobiście uważam, że jeśli ptysie, to wyłącznie z bitą śmietaną. Co do
> kremu do karpatki, to polecam kupny krem w proszku, byle nie Delecty,
> ale Dr. Oetkera - naprawdę wychodzi mniam (choć zwolennicy tradycyjnej
> metody samodzielnego kręcenia kremów pewnie mieliby teraz ochotę mnie
> ukamienować... ;)) )
>
> Joanna
>
Podaj wspolrzedne zeby dobrze trafic :)))))
A ja podam przepis na krem do kremowek, ktory jest doskonaly i do ptysiow
tez sie nada.
700 ml mleka zagotowac z 80g masla i cukrem wan.
w miedzyczasie ubic 6 zoltek + 150 g cukru, jak jest ubite dodac 2/3
szklanki maki tortowej (sorry za te szklanki, ale akurat tutaj ilosc maki
nie jest krytyczna) i dokladnie wymieszac,
gotujace sie mleko sciagnac z palnika, wlac mase, dokladnie wymieszac i
jeszce chwile podgrzewac na malej mocy ciagle mieszajac, na koniec wlac ok.
100 ml adwokata.
Niestety, ale dopoki nie ostygnie, trzeba co chwile mieszac, zeby sie grudy
nie porobily
Przemyslaw Koziarski
|