Data: 2011-02-08 15:09:12
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:11vb9fpbbm4rv$.1qcj6k05ybo4j$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:22:56 +0100, krys napisał(a):
>
>> Ikselka wrote:
>>
>>> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:08:19 +0100, krys napisał(a):
>>>
>>>> JBP wrote:
>>>>
>>>>> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>>>>> news:4d5146d7$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>> PS Nie znam przepisu na krem według Sławka, bo mam własny patent na
>>>>>> krem bez
>>>>>> ryzyka salmonelli, a z dzieciństwa pamiętam, że akurat tamtego kremu
>>>>>> nie lubiłam.
>>>>>
>>>>> Ale też z surowych jajek ?
>>>>
>>>>
>>>> Bez jajek.
>>>> J.
>>>
>>> Bez jajek też mam "patent" - masa maślano-budyniowa. Bardzo dobra.
>>
>> Ja piszę o _kremie_, podobnym do maślano-jajkowego, tylko lepszym.
>>
>> BTW - jak się gotuje budyń, to jaja są w składzie, chyba, że gotuje się
>> budyń z torebki.
>
>
> Nie - gotuje się budyń z mąki ziemniaczanej, cukru i mleka.
Ona dobrze pisze, w górach budyń gotuje się na mleku, z mąki pszennej i
jajek, Łemkowie nazywali go "mastyło". Owo mastyło mogło być na słodko -
gęstsze i lekko osolone do chleba - rzadsze.
Z torebki budyń nie zawiera jajek.
|