Data: 2011-02-08 22:17:34
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:xn8ssk7uazom.u91wzua09f6j.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 8 Feb 2011 16:09:12 +0100, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:11vb9fpbbm4rv$.1qcj6k05ybo4j$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:22:56 +0100, krys napisał(a):
>>>
>>>> Ikselka wrote:
>>>>
>>>>> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:08:19 +0100, krys napisał(a):
>>>>>
>>>>>> JBP wrote:
>>>>>>
>>>>>>> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>>>>>>> news:4d5146d7$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>> PS Nie znam przepisu na krem według Sławka, bo mam własny patent na
>>>>>>>> krem bez
>>>>>>>> ryzyka salmonelli, a z dzieciństwa pamiętam, że akurat tamtego
>>>>>>>> kremu
>>>>>>>> nie lubiłam.
>>>>>>>
>>>>>>> Ale też z surowych jajek ?
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> Bez jajek.
>>>>>> J.
>>>>>
>>>>> Bez jajek też mam "patent" - masa maślano-budyniowa. Bardzo dobra.
>>>>
>>>> Ja piszę o _kremie_, podobnym do maślano-jajkowego, tylko lepszym.
>>>>
>>>> BTW - jak się gotuje budyń, to jaja są w składzie, chyba, że gotuje się
>>>> budyń z torebki.
>>>
>>>
>>> Nie - gotuje się budyń z mąki ziemniaczanej, cukru i mleka.
>>
>> Ona dobrze pisze, w górach budyń gotuje się na mleku, z mąki pszennej
>> i
>> jajek,
>
> U mnie też są góry, a gotuję z ziemniaczanej, bez jajek. Więc argument
> "górski" akurat odpada.
>
>> Łemkowie nazywali go "mastyło". Owo mastyło mogło być na słodko -
>> gęstsze i lekko osolone do chleba - rzadsze.
>> Z torebki budyń nie zawiera jajek.
>
> Nie pisałam o budyniu z torebki. Chyba można się tego domyślić po braku
> frazy "z torebki".
Pisałem o budyniu z Beskidu Niskiego.
|