Data: 2011-02-09 11:45:19
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4d51edc7$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
>
(ciach)
>>>>>>
>>>>>> Nie - gotuje się budyń z mąki ziemniaczanej, cukru i mleka.
>>>>>
>>>>> Ona dobrze pisze, w górach budyń gotuje się na mleku, z mąki
>>>>> pszennej
>>>>> i
>>>>> jajek,
>>>>
>>>> U mnie też są góry, a gotuję z ziemniaczanej, bez jajek. Więc argument
>>>> "górski" akurat odpada.
>>>>
>>>>> Łemkowie nazywali go "mastyło". Owo mastyło mogło być na słodko -
>>>>> gęstsze i lekko osolone do chleba - rzadsze.
>>>>> Z torebki budyń nie zawiera jajek.
>>>>
>>>> Nie pisałam o budyniu z torebki. Chyba można się tego domyślić po braku
>>>> frazy "z torebki".
>>>
>>> Pisałem o budyniu z Beskidu Niskiego.
>>
>> Pisałeś o budyniu w górach :-)
>
> Chyba pamiętasz, gdzie mieszkałem pół życia. Beskid Niski ciągnie się
> od Beskidu Sądeckiego aż poza obecną granicę na Wschodzie (Bieszczady są
> częścią Beskidu Niskiego, który jest częścią Małopolski Wschodniej,
> zamieszkiwanej przez Łemków od Krynicy Górskiej i Bojków w Bieszczadach, w
> Polsce, na Słowacji i na Ukrainie
< ktora to jest czesciae Polski, ktora jest czescia europy, ktora jest
czescia kontynentu euro-azjatyckiego, ktory jest czescia swiata, ktory to
lezy na globie ziemskim, ktory to jest czescia ukladu slonecznego... (itd,
itd hehehe)
.
>
>
|