Data: 2011-02-09 23:04:00
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: panta_rei <j...@c...to.znajdzie>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 09.02.2011 Ruda102 <j...@g...pl> napisał/a:
> W dniu 2011-02-09 19:59, Ikselka pisze:
>
>>> zanurzyć na moment we wrzątku...
>> To nie daje stu procent pewności - jeśli jajka mają mikrouszkodzenia,
>> których gołym okiem wszak nie zauważysz, to i tak są całe zainfekowane,
>> przecież zawierają wodę, najlepsze środowisko dla bakterii.
>
> Woda nie jest najlepszym środowiskiem dla bakterii. Bakterie w wodzie -
> uwaga, tadam! - PĘKAJĄ :))) Ponieważ jest roztworem hipotonicznym.
>
> Za to na podłożu jajowym Loefflera można wyhodować nawet tak wybredne
> mikroorganizmy jak prątki gruźlicy.
Nie wspominając już nawet o tak banalnej sprawie, że mycie i parzenie jaj nie
jest żadnym zabezpieczeniem, ot takie bajki... trochę nieaktualne ;)
http://archiwum.wiz.pl/1999/99072900.asp
Pozdrawiam!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
N:54°22'18" E:19°49'31" jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
|