Data: 2011-02-10 07:20:16
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:4d539029$0$2437$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:fgvi5uot3k53.zb3tbwy1gbk0$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 9 Feb 2011 12:42:10 +0100, Misiek napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:15pnts4xbc5wp.1wm4c801kdauk.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Tue, 8 Feb 2011 14:42:40 +0100, JBP napisał(a):
>>>>
>>>>> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>>>>> news:4d5146d7$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>> PS Nie znam przepisu na krem według Sławka, bo mam własny patent na
>>>>>> krem
>>>>>> bez
>>>>>> ryzyka salmonelli, a z dzieciństwa pamiętam, że akurat tamtego kremu
>>>>>> nie
>>>>>> lubiłam.
>>>>>
>>>>> Ale też z surowych jajek ?
>>>>>
>>>>
>>>> Z zasady unikam surowych jajek.
>>>
>>> I pewnie tatara tez jesz bez zoltek?
>>
>> Jem z żółtkiem - jajka przed użyciem myję plłnem do mycia naczyń, potem
>> parzę we wrzątku - białko lekko się ścina, zółtko pozostaje surowe.
>> Ponadto
>> używam tylko surowych jaj z pewnego źródła, jeśli już.
>> Czyli z zasady unikam.
>
> Nie unikasz. Albo unikasz jak ognia (czyli nie jesz, lub nie jesz prawie
> wcale), albo bierzesz tylko "z pewnego zrodla" (nie ma takowych niestety,
> zawsze moze zdarzyc sie nawet z "pewnego zrodla" zarazone salmonella czy
> innym swinstwem).
>>
>>> a jajko na mieko bez jajka? hehehe
>>
>> Ugotowane na półtwardo. Takie lubię. Nie jest surowe, jest bardzo gorące,
>> nawet wewnątrz.
>
> A powinno byc surowe z "nazwy" nawet (zoltko oczywiscie). Jajko NA MIEKKO
> hehehe.
> W takim razie jak ugotujesz jajko na "jajko po Wiedensku"? hehehe Z zasady
> takowe wrzucone do szklanki, rozklocone z maslem, pozypane szczypiorkiem
> powinno miec plynne zoltko, a nie poltwarde.
>>
>>> Ze o sadzonych lekko scietych juz wogole nie wspomne...
>>
>> Nie wspominaj. Lubię wysmażone.
> Wysmazone jajko sadzone? Hmmmm fe :-)
Nie ma jak świeże jajko na miękko w kieliszku.
Albo jajecznica z mlekiem lub śmietaną.
Albo jajecznica z cebulą, na pomidorach, na boczku, szynce, kiełbasie,
grzybach lub posypana szczypiorkiem...
|