Data: 2011-02-09 23:08:00
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 9 Feb 2011 23:04:00 GMT, panta_rei napisał(a):
> Dnia 09.02.2011 Ruda102 <j...@g...pl> napisał/a:
>> W dniu 2011-02-09 19:59, Ikselka pisze:
>>
>>>> zanurzyć na moment we wrzątku...
>>> To nie daje stu procent pewności - jeśli jajka mają mikrouszkodzenia,
>>> których gołym okiem wszak nie zauważysz, to i tak są całe zainfekowane,
>>> przecież zawierają wodę, najlepsze środowisko dla bakterii.
>>
>> Woda nie jest najlepszym środowiskiem dla bakterii. Bakterie w wodzie -
>> uwaga, tadam! - PĘKAJĄ :))) Ponieważ jest roztworem hipotonicznym.
>>
>> Za to na podłożu jajowym Loefflera można wyhodować nawet tak wybredne
>> mikroorganizmy jak prątki gruźlicy.
>
> Nie wspominając już nawet o tak banalnej sprawie, że mycie i parzenie jaj nie
> jest żadnym zabezpieczeniem, ot takie bajki... trochę nieaktualne ;)
>
Ty też uważasz, że zawartość jaja to tylko czysta woda?
:-/
|