Data: 2011-02-09 23:56:36
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Ruda102 <j...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-02-10 00:00, Ikselka pisze:
>>>> zanurzyć na moment we wrzątku...
>>> To nie daje stu procent pewności - jeśli jajka mają mikrouszkodzenia,
>>> których gołym okiem wszak nie zauważysz, to i tak są całe zainfekowane,
>>> przecież zawierają wodę, najlepsze środowisko dla bakterii.
>> Woda nie jest najlepszym środowiskiem dla bakterii. Bakterie w wodzie -
>> uwaga, tadam! - PĘKAJĄ :)))
> Może w destylowanej. Ale nie w tej w jajku. Ani tej w kałuży.
>
>> Ponieważ jest roztworem hipotonicznym.
> Napisałam "ZAWIERAJĄ wodę", a to nie znaczy, że tylko wodę. Białko jajka
> zawiera o wiele więcej, niż wodę - jest roztworem koloidalnym substancji
> białkowych w wodnym roztworze soli mineralnych i węglowodanów, żółtko zaś
> to koloidalny roztwór substancji białkowych i węglowodanów w wodnym
> roztworze soli mineralnych, a w nim tłuszcz zawieszony w postaci emulsji.
> Więc nie ma tutaj w ogóle mowy o samej wodzie.
>>
>> Za to na podłożu jajowym Loefflera można wyhodować nawet tak wybredne
>> mikroorganizmy jak prątki gruźlicy.
> Mówimy o jajkach i roztworze koloidalnym, ewidentnie niehipotonicznym - w
> którym bakterie czują się super.
Nie odwracaj teraz kota ogonem. Napisałaś "zawierają wodę, najlepsze
środowisko", nie "zawierają wodę uwięzioną w zolu, najlepsze
środowisko". Zadbaj o precyzję wypowiedzi, jeśli nie chcesz zostać
jedyna rozumną czytatą na tej planecie. We własnym mniemaniu, oczywiście.
--
Co masz zrobić dzisiaj, zrób pojutrze,
będziesz mieć 2 dni wolnego.
|