Data: 2011-02-09 18:59:40
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 9 Feb 2011 19:27:50 +0100, Panslavista napisał(a):
> "czeremcha" <c...@t...pl> wrote in message
> news:25291cc8-2c19-40d9-826c-9ade834ccad3@x3g2000yqj
.googlegroups.com...
> On 8 Lut, 20:58, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
>> MASA MAŚLANA:- sporządza się ją z utartego masła i ubitych na parze jaj z
>> cukrem "
>
>> Oczywiście z samych żółtek też się robi.
>
> Tzn. masz na myśli - nie z samych, a z nie zaparzanych?
>
> Kiedyś robiło się krem ucierając masło z cukrem w makutrze, potem
> dodawało się stopniowo żółtka.
>
> Ale to było przed wynalezieniem salmonelli ;-)
>
> Ania
>
> Witaj Aniu!
>
> Nadal używamy surowych jajek, jednak aby sobie nie zrobić kuku trzeba jajka
> na jakimś sitku zanurzyć na moment we wrzątku...
To nie daje stu procent pewności - jeśli jajka mają mikrouszkodzenia,
których gołym okiem wszak nie zauważysz, to i tak są całe zainfekowane,
przecież zawierają wodę, najlepsze środowisko dla bakterii.
|