Data: 2011-02-08 22:54:08
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 8 Feb 2011 23:17:34 +0100, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:xn8ssk7uazom.u91wzua09f6j.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 8 Feb 2011 16:09:12 +0100, Panslavista napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:11vb9fpbbm4rv$.1qcj6k05ybo4j$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:22:56 +0100, krys napisał(a):
>>>>
>>>>> Ikselka wrote:
>>>>>
>>>>>> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:08:19 +0100, krys napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> JBP wrote:
>>>>>>>
>>>>>>>> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>>>>>>>> news:4d5146d7$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>>> PS Nie znam przepisu na krem według Sławka, bo mam własny patent na
>>>>>>>>> krem bez
>>>>>>>>> ryzyka salmonelli, a z dzieciństwa pamiętam, że akurat tamtego
>>>>>>>>> kremu
>>>>>>>>> nie lubiłam.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Ale też z surowych jajek ?
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> Bez jajek.
>>>>>>> J.
>>>>>>
>>>>>> Bez jajek też mam "patent" - masa maślano-budyniowa. Bardzo dobra.
>>>>>
>>>>> Ja piszę o _kremie_, podobnym do maślano-jajkowego, tylko lepszym.
>>>>>
>>>>> BTW - jak się gotuje budyń, to jaja są w składzie, chyba, że gotuje się
>>>>> budyń z torebki.
>>>>
>>>>
>>>> Nie - gotuje się budyń z mąki ziemniaczanej, cukru i mleka.
>>>
>>> Ona dobrze pisze, w górach budyń gotuje się na mleku, z mąki pszennej
>>> i
>>> jajek,
>>
>> U mnie też są góry, a gotuję z ziemniaczanej, bez jajek. Więc argument
>> "górski" akurat odpada.
>>
>>> Łemkowie nazywali go "mastyło". Owo mastyło mogło być na słodko -
>>> gęstsze i lekko osolone do chleba - rzadsze.
>>> Z torebki budyń nie zawiera jajek.
>>
>> Nie pisałam o budyniu z torebki. Chyba można się tego domyślić po braku
>> frazy "z torebki".
>
> Pisałem o budyniu z Beskidu Niskiego.
Pisałeś o budyniu w górach :-)
|