Data: 2011-02-08 18:55:14
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 8 Feb 2011 16:09:12 +0100, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:11vb9fpbbm4rv$.1qcj6k05ybo4j$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:22:56 +0100, krys napisał(a):
>>
>>> Ikselka wrote:
>>>
>>>> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:08:19 +0100, krys napisał(a):
>>>>
>>>>> JBP wrote:
>>>>>
>>>>>> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>>>>>> news:4d5146d7$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>> PS Nie znam przepisu na krem według Sławka, bo mam własny patent na
>>>>>>> krem bez
>>>>>>> ryzyka salmonelli, a z dzieciństwa pamiętam, że akurat tamtego kremu
>>>>>>> nie lubiłam.
>>>>>>
>>>>>> Ale też z surowych jajek ?
>>>>>
>>>>>
>>>>> Bez jajek.
>>>>> J.
>>>>
>>>> Bez jajek też mam "patent" - masa maślano-budyniowa. Bardzo dobra.
>>>
>>> Ja piszę o _kremie_, podobnym do maślano-jajkowego, tylko lepszym.
>>>
>>> BTW - jak się gotuje budyń, to jaja są w składzie, chyba, że gotuje się
>>> budyń z torebki.
>>
>>
>> Nie - gotuje się budyń z mąki ziemniaczanej, cukru i mleka.
>
> Ona dobrze pisze, w górach budyń gotuje się na mleku, z mąki pszennej i
> jajek,
U mnie też są góry, a gotuję z ziemniaczanej, bez jajek. Więc argument
"górski" akurat odpada.
> Łemkowie nazywali go "mastyło". Owo mastyło mogło być na słodko -
> gęstsze i lekko osolone do chleba - rzadsze.
> Z torebki budyń nie zawiera jajek.
Nie pisałam o budyniu z torebki. Chyba można się tego domyślić po braku
frazy "z torebki".
|