Data: 2011-02-10 16:27:17
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Witek <j...@p...p.lodz.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
After serious thinking Ruda102 wrote :
> W dniu 2011-02-09 19:59, Ikselka pisze:
>
>>> zanurzyć na moment we wrzątku...
>> To nie daje stu procent pewności - jeśli jajka mają mikrouszkodzenia,
>> których gołym okiem wszak nie zauważysz, to i tak są całe zainfekowane,
>> przecież zawierają wodę, najlepsze środowisko dla bakterii.
>
> Woda nie jest najlepszym środowiskiem dla bakterii. Bakterie w wodzie -
> uwaga, tadam! - PĘKAJĄ :))) Ponieważ jest roztworem hipotonicznym.
>
Tyle, że bakterie mają TADAM - Ścianę komórkową!!!
I nie pękają w wodzie!
Witek
A woda nie jest najlepszym środowiskiem dla bakterii, bo jest uboga w
skladniki odżywcze.
Witek
|