Data: 2000-03-02 16:46:39
Temat: Re: Krepy
Od: Slavek <s...@u...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marta wrote:
> Witam wszystkich (raczej czytająca niż pisząca)
> Mam pytanko - czym francuskie krepy różnią się od naszych naleśników?
> Ja robię naleśniki bardzo prymitywnie - mieszam mikserem 2 jajka, dużo
> mleka, mąkę trochę cukru oraz olej i smażę, ale do tych francuskich się nie
> umywają (nawet kupiłam specjalną patelnię Tefala do krep, ale smak się nie
> poprawił ;-))
3 jajka,
2 szklanka maki przesianej,
1 szklank mleka,
2 lyczki oliwy (oleju)
sol,
3 lyz. Grand Marnier (ekstaraktu waniliowego),
3 lyz. cieplej wody,
oliwa (olej) do smazenia.
Ubic jajka i mleko w mikserze dodajac wolno make. Posolic wymieszac i wtawic do
lodowki na 2 godz. Nastepnie dodac Grand Marnier. Zagrzac patelnie. Zmiksowane
ciasto rozcienczyc woda lub zagescic maka w zaleznosci od konsystencji. Smazyc
po obu stronach.
Slav
|