Data: 2008-01-13 14:03:36
Temat: Re: Kuchnia, taka wiejska
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
JaMyszka pisze:
> On 11 Sty, 23:19, Jerzy Nowak wrote:
>> [...]
>>> No to 1:1
>> Żadne 1:1.
>> [...]
>
> Oki:)
> Proponuję remis z przewagą na Twoją stronę:)
cyt.:
Piece chlebowe
W piecu chlebowym starego typu otwór do wkładania drewna (czeluść)
służył również do wyprowadzania dymu pod okap wspólny z urządzeniem do
gotowania. We wnętrzu pieca rozpalano ogień, od którego rozgrzewały się
ściany. Następnie wygarniano żar i wymiatano popiół po czym wstawiano
potrawy, które piekły się od rozgrzanych ścian i podłoża.
http://www.kafle-piece.republika.pl/wstep.htm
pozdr. Jerzy
|