Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news2.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet
.pl!newsgate.pl
From: m...@p...onet.pl (Kot)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kurczak i miód - dylematy
Date: 12 Jun 2004 10:29:33 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 35
Message-ID: <4...@p...onet.pl>
References: <caee2k$8sb$1@opal.futuro.pl>
Reply-To: m...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1087028973 17999 213.180.130.18 (12 Jun 2004 08:29:33
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Jun 2004 08:29:33 GMT
X-Received: from ABoulogne-109-1-2-142.w80-14.abo.wanadoo.fr ([80.14.172.142]:22691
"EHLO [80.14.172.142]") by ps3.test.onet.pl with ESMTP id
<S853985AbUFLI2h>; Sat, 12 Jun 2004 10:28:37 +0200
X-Received: from ABoulogne-109-1-2-142.w80-14.abo.wanadoo.fr ([80.14.172.142]:22691
"EHLO [80.14.172.142]") by ps3.test.onet.pl with ESMTP id
<S853985AbUFLI2h>; Sat, 12 Jun 2004 10:28:37 +0200
X-Received: from ABoulogne-109-1-2-142.w80-14.abo.wanadoo.fr ([80.14.172.142]:22691
"EHLO [80.14.172.142]") by ps3.test.onet.pl with ESMTP id
<S853985AbUFLI2h>; Sat, 12 Jun 2004 10:28:37 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:204500
Ukryj nagłówki
Arram wrote:
> Witam wszystkich.
> Od czasu do czasu czytuję sobie niusy pl.rec.kuchnia, a dziś naszedł
> dzień pierwszego pytania ;-). Przygotowuję obiad "chrzcielny" dla 12
> osób i wymyśliłem sobie jako danie uzupełniające (takie na "dobicie"),
> udźce kurzęce w miodzie. Przeszukałem archiwum, poszperałem w przepisach
> i mam mały dylemat dotyczący samego miodu i majeranku.
> Planuję wymoczenie kurczaka w zalewie miodowej z miodu, oliwy z oliwek,
> czosnku, soli i majeranku. Nie wiem jednak czy w czasie pieczenia:
> a) miód nie będzie się przypalał, czy "zalewę" można wlać do naczynia
> żaroodpornego? razem z kurczakiem, czy tylko go polewać w czasie pieczenia.
> b) majeranek - dodać do zalewy czy posypać nim kurczaka już w piekarniku
> (coś mi się po głowie tłucze że może się spiec, lub przypalić i będzie
> gorzki)
> Proszę o jakąś rade.
Ulala, wiecej przypraw nie chcesz tam wrzucic ?? Napewno ?? ;)
Z mojego doswiadczenia: piersi kurze sa znacznie bardziej poreczne do
jedzenia i szybciej sie robi. Dzieki czemu odpadnie problem
przypalajacego sie miodu, chociaz jak bedzie dosc duzo wody do
pieczenia/duszenia, to i tak nie powinno go byc. Poza tym - jakos mi nie
pasuje do tego czosnek i majeranek - miod ma wystarczajaco duzo smaku i
nie trzeba go dodatkowo doprawiac. Jako garnitur podalabym duzo owocow,
np. pokrojone w osemki jablka, kolorowe winogrona, kawalki pomaranczy -
wlozone do piekacego sie/duszonego drobiu na 5 minut przed koncem, zeby
sie podgrzaly i dodaly troche smakowitego soku. Pozniej sos zlalabym na
patelnie, dosc mocno odparowala i polala tym mieso.
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|