Data: 2002-11-15 14:12:48
Temat: Re: Kurczak + sloik z woda = ???
Od: "Qwax" <...@...Q>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Gdzieś słyszałam takim przgotowaniu kurczaka. Niestety nigdy go nie
> zrobiłam. Z jednego powodu. Wydaje mi się , że ten słoik powinien
pęknać.
> Jak to z tym jest?
>
1. nie powinien
2. dla pewności słoik przed nadzianiem na niego kurczaka dobrze byłoby
'odpuścić' - jak szklanki - swoją drogą kto pamięta jak ? (ja
pamiętam)
3. Z surowością może być różnie - wewnątrz (tam gdzie słoik z wodą)
temperatura nie podniesie się powyżej 100 C dopóki woda nie odparuje -
wniosek - grzać minimum tak długo jak się mięso gotuje (temp
piekarnika ok.120 C) a pod koniec dać mu się zarumienić (temp. wyższa)
4. do wody nawrzucałbym pachnących ziółek
5. dodanie do wody soli (a jeszcze lepiej cukru) podniesie temperaturę
jej wrzenia o parę stopni - przez co kurczę szybciej się będzie piec?,
dusić?, gotować?
Powyższe rozważania są jedynie teoretyczne - ale może coś Ci dadzą
Pozdrawiam
Qwax
|