Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.se.com.pl!dixie
.se.com.pl!not-for-mail
From: Justyna Zawada <j...@d...se.com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kus-kus
Date: 10 May 2000 22:10:19 +0200
Organization: Somewhere Inc.
Lines: 24
Message-ID: <8...@d...se.com.pl>
References: <390f16d0$0$28340@news2.zeelandnet.nl>
Reply-To: j...@d...se.com.pl
NNTP-Posting-Host: localhost
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: dixie.se.com.pl 957989423 698 127.0.0.1 (10 May 2000 20:10:23 GMT)
X-No-Archive: Yes
User-Agent: Gnus/5.0803 (Gnus v5.8.3) XEmacs/21.1 (Bryce Canyon)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27814
Ukryj nagłówki
>>>>> "D" == Danka <j...@n...nl> writes:
D> Mam pytanie: czy znacie moze jakies fajne ( czyt. proste ) przepisy na
D> kus-kus ( nie wiem czy tak sie to pisze). Jeszcze tego nie jadlam i nie
D> chcialabym sie ani Jego zrazic.
Mam dla Ciebie szybki i łatwy przepis na sałatkę z kaszą kus-kus o
dość "polskim" charakterze, a to dzięki pysznym ogórkom
kiszonym. Robimy ją z rzeczonej kaszy i wyżej wymienionych ogórków,
tuńczyka z puszki (lepszy i mniej tłusty będzie taki w zalewie, a nie
w oliwie), drobno posiekanej cebuli i majonezu. Kaszę wsypaną do
miski zalewamy posoloną przegotowaną (gorącą) wodą lub rozpuszczonym
rosołkiem z kostki. Czekamy kilka minut aż "urośnie" i rozdrabniamy
ją widelcem. Dorzucamy tego tuńczyka, pokrojone w kostkę ogórki (tak
mniej wiecej 3 średnie na puszkę ryby) i cebulę (1 dużą lub dwie
mniejsze). Dodajemy majonez i przyprawy - sól i pieprz do smaku i
właściwie już jest gotowa nasza sałatka. Im wiecej kaszy w stosunku
do pozostałych składników, tym sałatka będzie łagodzniejsza. Trzeba
znaleźć złoty środek. Znawcy twierdzą, że należałoby po wierzchu
posypać to dzieło posiekanym świeżym koperkiem, ale ja uważam, że i
bez tego jest ok. Lepsza jest lekko schłodzona.
--
Krokodyl
|