Data: 2000-05-10 20:10:19
Temat: Re: Kus-kus
Od: Justyna Zawada <j...@d...se.com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>>>>> "D" == Danka <j...@n...nl> writes:
D> Mam pytanie: czy znacie moze jakies fajne ( czyt. proste ) przepisy na
D> kus-kus ( nie wiem czy tak sie to pisze). Jeszcze tego nie jadlam i nie
D> chcialabym sie ani Jego zrazic.
Mam dla Ciebie szybki i łatwy przepis na sałatkę z kaszą kus-kus o
dość "polskim" charakterze, a to dzięki pysznym ogórkom
kiszonym. Robimy ją z rzeczonej kaszy i wyżej wymienionych ogórków,
tuńczyka z puszki (lepszy i mniej tłusty będzie taki w zalewie, a nie
w oliwie), drobno posiekanej cebuli i majonezu. Kaszę wsypaną do
miski zalewamy posoloną przegotowaną (gorącą) wodą lub rozpuszczonym
rosołkiem z kostki. Czekamy kilka minut aż "urośnie" i rozdrabniamy
ją widelcem. Dorzucamy tego tuńczyka, pokrojone w kostkę ogórki (tak
mniej wiecej 3 średnie na puszkę ryby) i cebulę (1 dużą lub dwie
mniejsze). Dodajemy majonez i przyprawy - sól i pieprz do smaku i
właściwie już jest gotowa nasza sałatka. Im wiecej kaszy w stosunku
do pozostałych składników, tym sałatka będzie łagodzniejsza. Trzeba
znaleźć złoty środek. Znawcy twierdzą, że należałoby po wierzchu
posypać to dzieło posiekanym świeżym koperkiem, ale ja uważam, że i
bez tego jest ok. Lepsza jest lekko schłodzona.
--
Krokodyl
|