Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kwas chlebowy Re: Kwas chlebowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Kwas chlebowy

« poprzedni post
Data: 2003-06-30 10:22:47
Temat: Re: Kwas chlebowy
Od: maruda <m...@m...gdynia.mm.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

2003-06-30 10:44, osoba przedstawiająca się, jako 'Marcin E. Hamerla',
zachciała zauważyć:
> Witam,
>
> Przejrzalem przepisy z grupy dot. kwasu chlebowego i przystapilem do
> dziela. Kwas wyszedl calkiem smaczny, aczkolwiek smakiem odbiega od
> ukrainskiego Oblonia. Odbiega rowniez od polskiego ulepka. Mam w
> zwiazku z tym dwa pytania. Nad napojem jest wyczuwalny zapach drozdzy.
> To jest Ok? A drugie pytanie dotyczy polaczenia drozdze + alkohol. Jak
> wiadomo skladnikow tych uzywa sie takze do wyrobu alkoholu. Czy w
> czasie wyrobu kwasu fermentacja alkoholowa nie nastepuje?

Następuje niedowołalnie. Kwas chlebowy ma ok. 1,5% alkoholu.
Zapach drożdży jest oczywisty. Drożdżami czuć wszystkie piwa produkowane
naturalnymi sposobami. Są nietrwałe, ale za to o niebo smaczniejsze od
pasteryzowanych i sztucznie gazowanych.


Smak kwasu wielce zależy od samego chleba i jego przygotowania. Przepisy
podają konieczność ususzenia, podpieczenia w piekarniku oraz pokruszenia
(wtedy kwas ma kolor miodowy i lekko może trącic spalenizną). Osobiście
preferuję tylko zwykłe suszenie chleba, połamanie go w większę kawałki.
Odcedzam fuzel po 6 godzinach fermentacji. Kwas wychodzi białawy i taki
wolę. Bardzo ważną rzecza jest wybór drożdży - przede wszystkim bardzo
świeżych. Warto przeszukać lady kilku okolicznych sklepów, by znależć
drożdże najwyżej pięciodniowe. Wtedy kwas jest doskonały. Ważną jest
również stała temperatura w trakcie fermentacji. No i trzeba pamiętać,
że po przelaniu do butelek i włożeniu do lodówki, drożdże wciąż pracują.
Chyba najlepszy jest kwas trzydniowy.


Równie doskonały jest kwas miodowy. Podzielę sie przepisem przy okazji.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.06 Marcin E. Hamerla
01.07 maruda
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6