Data: 2005-09-18 21:21:58
Temat: Re: Lasagna?
Od: Konrad Kosmowski <k...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
*** turecky <t...@g...pl>:
>> 1. Jak ugotować makaron aby się nie posklejał?
> partiami, w zależności od wielkości garnka po 2-3 płaty aby pływały
> obok siebie
:\
Może są jakieś sprytne gadżety do tego? Jakby nie patrzeć ugotować płat
to kilka min. - a potrzebuję z 20 płatów na jedno danie, trochę długo...
>> 2. Lepiej robić z ugotowanego czy suchego?
> z suchego
Bo, ponieważ, dlatego że... ?
Tzn. nie wiem - mi ta z ugotowanego lepiej smakowała. Była taka bardziej
pulchna.
>> 3. Co można jeszcze dodać zamiast mięsa (moja kochanka nie lubi). ;)
>> Myślałem o białym serze czy rukoli czy szpinaku (jak przygotować taki
>> farsz?).
> Szpinak jest klasyką lasagne . A mozna (jak to do makaronu dać
> wszystko). Z ratatują wyszło mi kiedyś bardzo, bardzo.
>> 4. Co robić aby była soczysta, makaron nie wysychał zbytnio u góry?
> beszamel, duużo beszamelu. Niech makaron pije z beszamelu, a farsz
> niech będzie smakiem zasadniczym.
Tzn. z farszem to nie wiem - dać dużo sera to może się wydać ciężkawe,
IMHO to musi być mieszanka.
--
+ .-. .
Pozdrawiam, . * ) )
Konrad Kosmowski . . '-' . kK
|