Data: 2003-10-19 14:15:03
Temat: Re: Łazanki
Od: Izabela Kopij <i...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Monika Zarczuk wrote:
> Czy ktoś ma może jakiś sprawdzony przepis na łazanki? Nie wiem czy
> oryginalnie robi się je z mięsem mielonym i kapustą, czy tylko kapustą.
> Nigdy ich nie robiłam, ale jadłam i bardzo mi smakowały. Były robione ze
> zwykłym makaronem, chyba były to te grubsze nitki. Napiszcie, jak
> wyglądają wasze doświadczenia i podajcie instrukcje jak to dokładnie się
> robi? Bardzo chciałabym sama spróbować
> Pozdrawiam bardzo serdecznie
>
> Monika
>
Przepis z babci na mame i na mnie... standardowo jak wiekszosc moich
przepisow:)
Kapuste, szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie do miekkosci, potem
odcedzamy.
Na patelni przysmazamy lekko boczek (ja lubie jak jest to duza ilosc
boczku). Sciagamy z patelni i wrzucamy pokrojona w kostke (moze byc dosc
duza) i podduszamy -- ale lekko.
W garze gotujemy makaron lazankowy -- albo kupny albo robiony recznie (w
moim wypadku zwykle jest to makaron z resztek ciasta z pierogow:)).
I teraz wszystko wrzucamy do duzej brytfanki mieszamy razem solimy i
pieprzymy. Mozna dodac troszke masla. I zapiekamy z godzinke czasu od czasu
do czasu mieszajac. Jedzonko jest pyszne.
A swoja droga... zwykle robie za duzo lazanek... i w zwiazku z tym po
pierwszym zjedzeniu wkladam go gara i do lodowki, a potem sukcesywnie
odgrzewam. Jesli zostawie je w garze na wierzchu, to lazanki koncza sie
jakos nad ranem:))
Izza
--
Izabela Kopij
i...@p...onet.pl
|