Data: 2003-08-02 20:33:19
Temat: Re: Leberknedelsupe - kuchnia austriacka - Pomocy
Od: "" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam
>
> Podróżując po austrii kilkakrotnie jadłem Leberknedelsuppe. To wątrobowy
> duży knedel zanurzony w bulionie.
> Czy ma ktoś przepis na tą zupę. Nigdzie nie mogę znaleźć.
>
>
> Pozdrawiam
> Alex
>
>
Witam.Moja babcia robiła bulion z kluskami z wątróbki. Sadzę, że to jest
podobna potrawa. Podaję przepis: 10 dag wątróbki, łyżeczka masła, mała cebula,
2 łyzki bułki tartej zmieszanej z łyżeszką kaszy manny, odrobina majeranku, 1
jajko, sól, pieprz . Wątróbkę posiekać i przetrzeć przez sito, dodać
podsmażoną cebulkę, dodoać pozostałe składniki. Wyrabiać kulki. Wrzucać do
gotującego się bulionu, gotować na wolnym ogniu kila minut. Należy wrzucić
jedną kluskę i sprawdzić czy farsz nie jest za rzadki, jeśli tak to dodać
bułki tartej lub kaszy manny. Jeśli zdecydujesz się zrobić to napisz czy
wyszło coś podobnego do Leberknedelsupe. pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|