Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!news.uzoreto.com!aioe.org!Z0bjL5ORvXbvigmwKhqDgg.user.46.
165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lepiszcze do masy
Date: Sat, 10 Dec 2022 11:12:47 -0000 (UTC)
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <tn1pjf$1gls$1@gioia.aioe.org>
References: <62dc37d6$0$558$65785112@news.neostrada.pl> <tn1aru$8aa$1@gioia.aioe.org>
<639465ce$0$565$65785112@news.neostrada.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="49852";
posting-host="Z0bjL5ORvXbvigmwKhqDgg.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: NewsTap/5.5 (iPhone/iPod Touch)
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Cancel-Lock: sha1:nAwfWIUX1DUi0aFVBR9pCQrtge8=
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383663
Ukryj nagłówki
cef <c...@i...pl> wrote:
> W dniu 2022-12-10 o 08:01, XL pisze:
>> cef <c...@i...pl> wrote:
>>> Czym zagęścić masę do kotletów rybnych tak, żeby lepiej się trzymała
>>> kupy po smażeniu?
>>> Robimy te kotlety z resztek smażonej polędwicy z dorsza, które to resztki
>>> są zamrażane już usmażone i potem jak się tych resztek uzbiera więcej,
>>> to robimy z tego kotlety mielone. Dodaje się minimalnie bułki namoczonej
>>> w mleku, pietruszkę zieloną, jakieś przyprawy i więcej jajek, żeby jakoś
>>> to utrzymać w całości, ale ponieważ mięso nie jest surowe, dodatkowo
>>> dość chude i suche, to te kotlety trzeba lepić zupełnie malutkie żeby
>>> otoczka/skorupka z bułki tartej je utrzymywała w całości, bo jak są ciut
>>> większe, to rozwalają się już przy przewracaniu.
>>> Co mogło by być lepiszczem czy takim scalaczem?
>>> Dodać jakiegoś surowego mięsa trochę czy jakiś inny patent?
>>>
>>>
>>
>> Ponieważ to usmażona ryba, w dodatku resztki, więc cząstki mięsa są
>> nasiąknięte/powleczone tłuszczem. Tłuszcz stanowi osłonę powierzchni
>> cząstek ryby, uniemożliwiającą przylgnięcie do nich jakiegokolwiek
>> lepiszcza. I nie ma tu czego wymyślać, nawet po zmiksowaniu za dużo jest
>> między cząstkami tłuszczu i zawsze się to rozpadnie. Tyle w temacie.
>
> To się nie rozpada jakoś tragicznie już przy lepieniu, więc chodzi tylko
> o poprawienie spójności. Do pierwszego smażenia wystarczy
> nadać taki kształt kotletom, żeby były drobniejsze.
> A kolejne odgrzanie w piekarniku.
> Ryba jest sucha, nawet po rozmrożeniu, bo to jest chude mięso,
> można dodać cokolwiek, żeby nie było takie suche.
> Generalnie jest mi obojętne jak nazwać tę potrawę,
> byleby by była bardziej technologiczna.
>
>
Zamiast dodawać mąkę, zrób naleśniki z tym czymś, co nie chce być
kotletami.
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.
|