Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsb.icpnet.pl!not-for-mail
From: maria <a...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lodówka w kuchni... pojemniki... co w środku.
Date: Fri, 28 Mar 2008 18:05:29 +0100
Organization: ICP News Server
Lines: 25
Message-ID: <fsj8gi$cj7$1@opal.icpnet.pl>
References: <e...@a...pl.eu.org>
NNTP-Posting-Host: c17-133.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.icpnet.pl 1206723922 12903 62.21.17.133 (28 Mar 2008 17:05:22 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 28 Mar 2008 17:05:22 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.12 (Windows/20080213)
In-Reply-To: <e...@a...pl.eu.org>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:311885
Ukryj nagłówki
Artur Górniak pisze:
> Witam
>
> Od jakiegoś czasu szukam sposobów na minimalizowanie ilości dni
> aktywnego zajmowania kuchnią. Dokładniej nad potrawami błyskawicznie
> kończonymi w tygodniu z podstawką robioną raz na kilka dni.
>
> Interesują mnie więc wszelkie sposoby krótkoterminowego (1-4 dni)
> przechowywania półproduktów na potrzeby takiego podejścia.
Cóż ja mogę polecić sposób przechowywania na dłuższy okres gotowych już
zup czy wielu innych rzeczy.
Moi rodzice od wielu lat stosuja - roznego rodzaju zupy, moj tata to
rosol z calymi skrzydelkami ktore uwielbia, bigos i tym podobne rzeczy -
najpierw taka gotowa zupe czy cos innego podgrzewa sie zeby bylo
bardzo gorace, pakuje sie to do sloika, zakreca i stawia sloik do gory
nogami na zakretce, jak juz sloik ostygnie wstawia sie do lodowki i tak
moze stac nawet 2 miesiace - byc moze dluzej nie wiem bo u nas w tym
czasie to juz znika :)
To jest naprawde swietna sprawa bo wszystko smakuje jakby bylo dopiero
co zrobione, nie lubie mrozonego bigosu a juz tym bardziej nie lubie
mrozonych zup, a z kolei jedzenie 3 dni tej samej zupy tylko po to zeby
sie nie zepsulo nie ma sensu ;) a tak mam lodowke pelna takich sloikow
i w kazdej chwili zamiast moge otworzyc podgrzac i juz :)
|