Data: 2008-03-28 17:05:29
Temat: Re: Lodówka w kuchni... pojemniki... co w środku.
Od: maria <a...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Artur Górniak pisze:
> Witam
>
> Od jakiegoś czasu szukam sposobów na minimalizowanie ilości dni
> aktywnego zajmowania kuchnią. Dokładniej nad potrawami błyskawicznie
> kończonymi w tygodniu z podstawką robioną raz na kilka dni.
>
> Interesują mnie więc wszelkie sposoby krótkoterminowego (1-4 dni)
> przechowywania półproduktów na potrzeby takiego podejścia.
Cóż ja mogę polecić sposób przechowywania na dłuższy okres gotowych już
zup czy wielu innych rzeczy.
Moi rodzice od wielu lat stosuja - roznego rodzaju zupy, moj tata to
rosol z calymi skrzydelkami ktore uwielbia, bigos i tym podobne rzeczy -
najpierw taka gotowa zupe czy cos innego podgrzewa sie zeby bylo
bardzo gorace, pakuje sie to do sloika, zakreca i stawia sloik do gory
nogami na zakretce, jak juz sloik ostygnie wstawia sie do lodowki i tak
moze stac nawet 2 miesiace - byc moze dluzej nie wiem bo u nas w tym
czasie to juz znika :)
To jest naprawde swietna sprawa bo wszystko smakuje jakby bylo dopiero
co zrobione, nie lubie mrozonego bigosu a juz tym bardziej nie lubie
mrozonych zup, a z kolei jedzenie 3 dni tej samej zupy tylko po to zeby
sie nie zepsulo nie ma sensu ;) a tak mam lodowke pelna takich sloikow
i w kazdej chwili zamiast moge otworzyc podgrzac i juz :)
|