Data: 2017-09-08 09:42:14
Temat: Re: Lody domowe
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .09.2017 o 01:46 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
> W dniu 2017-09-07 o 18:45, Trefniś pisze:
>> W dniu .09.2017 o 18:18 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>>
>> (...)
>>> Zazdroszczę Ci trochę ukiszenia kapusty. Trzeba mieć dobrą piwnicę do
>>> wstawienia beczki, a ja mam piwnicę w bloku mieszkalnym.
>>
>> :)
>> Zacznij od słoika, ustawionego w ciemnym i niezbyt ciepłym
>> pomieszczeniu.
>> Niewielki nakład pracy (szatkowanie), łatwiej kontrolować postęp
>> kiszenia.
> Dzięki za dobry pomysł :-)
> Ile czasu kapusta się kisi?
To zależy od wielu czynników, także od gustu.
Niektórzy kapustę ukiszoną mają już po kilku dniach, ja lubię ukiszoną
mocno.
Na pewno, jeśli wszystko pójdzie dobrze, po smaku rozpoznasz ten moment.
>>
>> Jeśli coś się nie uda (to prawdziwa rzadkość, kapustę ukisić łatwiej
>> niż ogórki, czy buraki), mniej żal pracy i kosztów.
>> Od dawien dawna z obrzydzeniem odwracam wzrok od kapusty i ogórków
>> kiszonych "fabrycznie".
>>
> Ja także nie kupuję już, bo to jest niby kiszenie, a raczej zakwaszanie.
Na dobrą sprawę "kiedyś" też nie było dobrze.
Bardzo często kupna kapusta kiszona brzydko pachniała. To było tak
powszechne, że dla niektórych wręcz naturalne.
A kapusta kiszona, poza kilkoma pierwszymi dniami (nie dla wszystkich),
pachnie naprawdę ładnie.
--
Trefniś
|