Data: 2010-09-04 02:51:24
Temat: Re: M?ka na chleb
Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1gpwpnnv5ccz9.19x3ryuyej23c$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 3 Sep 2010 12:06:02 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>
>> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
>> news:4c80c5ff$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> wrote in message
>>> news:4c80b60f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomo?ci
>>>> news:4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>
>>>>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w
>>>>> wiadomo?ci news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomo?ci
>>>>>> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>
>>>>>>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w
>>>>>>> wiadomo?ci news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>> Od teraz problem z m?k? żytni? i inn? rozwi?zuję tak:
>>>>>>>> http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/
muehle-1/991182.html
>>>>>>>>
>>>>>>>> A teraz idę na pole co? skosić. ;-)
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>>>>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>>>>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy,
>>>>>>> zakwasow itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>>>>>
>>>>>> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki maj? co?
>>>>>> domieszane. :-)
>>>>>> M?ka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesi?ce
>>>>>> bez utraty wła?ciwo?ci. Bardzo łatwo ple?nieje. Mieszanki już tak nie
>>>>>> ple?niej?. Ciekawe dlaczego?
>>>>>>
>>>>>> Młynek kupiłem używany, więc je?li się znudzi to bez straty będę mógł
>>>>>> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur m?ki, tylko przestawiam
>>>>>> wajchę.
>>>>>>
>>>>>> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy
>>>>>> nie
>>>>>> myć dzieży po użyciu. Drożdże instant też s? łatwe w użyciu.
>>>>>> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba co?
>>>>>> dopracować,
>>>>>> ale na pocz?tku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
>>>>>>
>>>>>> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze co? ze 30 zł, tylko nie
>>>>>> wiem jak wielki worek za t? cenę. :-)
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
>>>>> Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
>>>>> zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
>>>>> 'ciezkie", nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim
>>>>> razem
>>>>
>>>> Chleb, zwłaszcza na drożdżach naprawdę trudno zepsuć. Na pocz?tku
>>>> upiekłem na próbę bułki pszenne, które miały być wyrzucone. Okazały się
>>>> tak dobre, że zostały zjedzone. :-)
>>>> Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własn? pro?bę: ma?lanka hmmm
>>>> nie
>>>> wiem, ale po co kombinowałe?? Gor?ca woda do drożdży, no cóż to s?
>>>> bakterie i woda powyżej 40 stopni je zabija. Każdy przepis i informacja
>>>> na opakowaniu drożdży podaje temperaturę wody. Nie trzeba kombinować.
>>>> Polecam chleb.info.pl tam masz wystarczaj?ce informacje na pocz?tek.
>>>
>>> He..he, drożdże to grzyby prymitywne a nie bakterie.
>>
>> No taaa, już było. Ale ich zachowanie i forma bardziej przypomina
>> bakterie
>> niż grzybki.
>
> Zwłaszcza ich chitynowa!!! błona komórkowa przypomina bakterie. Chyba
> tylko
> tym, co w podstawówce na lekcji biologii grali w okręciki.
Chitynowa, to raczej owady...
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
|