Data: 2017-05-12 13:04:15
Temat: Re: Majonez
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 12.05.2017 o 10:02, Akarm pisze:
> W dniu 2017-05-12 o 09:34, FEniks pisze:
>
>> Na logikę rzecz biorąc - skoro dolewając oleju w trakcie ucierania,
>> przeszedłeś fazę dobrej konsystencji, która po chwili się zmieniła w
>> rozwarstwienie, to po prostu przedobrzyłeś z olejem. Metodą prób i
>> błędów dodałabym trochę żółtka, tak jak proponują inni, albo trochę octu
>> lub cytryny.
>
> Przeczytaj, co napisałem 10 marca 2017 o godz. 22:48. Po dodaniu soku
> z cytryny majonez mi się zwarzył!
Ale wtedy dodałeś do udanego majonezu, czyli też przedobrzyłeś. ;)
> Dawno, dawno temu, majonez ucierałem ręcznie i żadnych problemów nie
> miałem, nigdy mi się nie zepsuł. Teraz, kiedy zacząłem korzystać ze
> zdobyczy techniki, kilka razy musiałem naprawiać błędy. :(
Ze sprzętem tak bywa. Podobnie się zdarza z białym serem na sernik -
czasem zrobi się z niego woda podczas miksowania.
Może kwestia szybkości obrotów? temperatury? Masa się jednak trochę
podgrzewa w czasie miksowania.
Ewa
|