Data: 2004-05-22 17:50:00
Temat: Re: Makaron - lazanki definicja 1958
Od: m...@p...onet.pl (Kot)
Pokaż wszystkie nagłówki
zowisia2 wrote:
> Krysia Thompson wrote:
> /.../
>
>>abo ludziom sie nie kojarzy makaron luzem jako lazanki. jak chca
>>makaron goly to chyba o taki prosza.....wobec tego CO to jest
>>lazanka (lazanek???). zna ktos definicje?
>
> ------------
> no w moim rozumieniu lazanki, jak i caly makaron, to wloski wymysl,
> i lazanki w szczegolnosci wlasnie od lasagne (--> lasanie --> łazanki)
> pochodza. To sama wydedukalam, ale mysle, ze nie bez racji...
>
> a no i nie bez, bo Słownik Wyr. Obcych PIW (wydanie z 1958 roku !)
> tak własnie podaje. Nowsza wersja słownika w ogole o etymologii nie
> wspomina, co interesujace ...
> Wiec chyba trzeba uznac wersje, w ktorej lazanki to "cienko rozwałkowane
> ciasto pokrajane w ukośne kwadraciki (sic! - cytat), odmiana klusek."
Wg "Leksykonu sztuki kulinarnej" Macieja Halbanskiego, o ktorego
wiarygodnosci nie wiem co myslec, ale chyba nie jest najgorszy, wyglada
to tak (nawiasy kwadratowe moje):
"Lazanki (wł.) - [czyli etymologia nie podana, ale ze nazwa pochodzi z
wloskiego) - cienko rozwalkowane ciasto kluskowe pokrajane w kwadraciki
lub romby [zawsze lepiej, niz w ukosne kwadraciki ;))]. Stosowane jako
dodatek do zup (grzybowa, rosol) lub surowiec do przyrzadzania
zapiekanek z kapusta, szynka itp."
Oprocz tego podana jest definicja lazanek zapiekanych z miesem i lazanek
z kapusta.
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|