Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "plitkin" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Makaron spagetti
Date: Tue, 4 Jan 2005 15:01:32 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <cre7ku$3hl$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <crbb8l$hoe$1@atlantis.news.tpi.pl> <cre2ks$59o$1@atlantis.news.tpi.pl>
<cre3h8$q56$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.102.14
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1104847326 3637 195.117.102.14 (4 Jan 2005 14:02:06
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 4 Jan 2005 14:02:06 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:226989
Ukryj nagłówki
> > Generalnie: jest to spagetti zawiniete w miesku mielonym z
> > przyprawami i do piekarnika.
>
> Ja poprosze o szczegoly!
Wiesz co - szczerze mowiac dokladnego przepisu nie znam, gdyz mi to zawsze
mama robila i ja to uwielbiam. Wiem jak wyglada i smakuje ;-) Ale gdybym
teraz mial sam robic pewnie bym zrobil tak (i napewno by wyszedl - moze
ewentualnie bym troche udoskonalil technike z czasem):
Surowe miesko mielone (ale nie kupowane, tylko sama musisz zmielic) + cebula
+ rozmoczony chleb (ale mocno odcedzony z wody pozniej (wycisniety))+ sol,
pieprz. Mieszasz to wszystko jak na kotlety. Kladziesz na rowna powierzchnie
kawalek gazy lub folii alu lub zwyklej. Albo papieru jakiegos. Na tym robisz
z tego miesa jeden duzy placek (ugniatasz) o gr. ok. 1-1,5 cm. Placek
powinien byc raczej podluzny owal. Na srodek kladziesz wzdloz wiazanke
ugotowanego zimnego makaronu -spagetti (wczesniej makaron zmieszalbym z
maslem zeby sie nie sklejal zabardzo). Bierzesz folie/gaze z dwoch sron i
zawijasz tak, zeby u gory bylo zlaczenie. Posmarowalbym zlaczenie jajkiem
(na wszelki wypadek - zeby sie nie rozkleilo). Wychodzi taka podluzna
rolada. Tto wszystko bym ostroznie prezwrocil szwem do dolu na jakas
posmarowana olejem patelnie (czy forme czy cos w czym pieczecie),
posmarowalbym jajkiem, obsypal obficie bulka tarta i piekl w piekarniku przy
180 st. az miesko bedzie gotowe (znajac zycie - jakies 30-50 min).
To jest PYCHA. Ja lubie nawet na zimno! Kroisz pozniej to wszystko jak
normalna rolade, tylko grubiej - jakis 1,5 -2 cm. Jak wystyga - mniej sie
rozwala.
http://www.makwo.ru/makvo/recipes/recipes06.htm Tu foto jak to mniej wiecej
wyglada.
|