Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "plitkin" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Makaron spagetti
Date: Thu, 6 Jan 2005 13:53:34 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <crjdhe$a9t$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <crhso0$2enf$1@mamut.aster.pl> <1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.102.14
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1105017199 10557 195.117.102.14 (6 Jan 2005 13:13:19
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 6 Jan 2005 13:13:19 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:227162
Ukryj nagłówki
> > Nie daj się długo prosić, jak masz czas, to proszę wrzuć juz teraz. A
......
> co trudniejsze wyrazy, przetłumacz "od ręki". Plizzzz :-) Areta
To podaje przepis na "Jeżyki" - szybko, pysznie.
Najpierw opisze po polsku jak ja to ribie, pozniej postaram sie poszukac
zdjecia.
Wiec "jeżyki" - to takie kotleciki z ryżem. Nazwa pochodzi od tego, ze w
gotowych jeżykach ryz sterczy jak igielki u jeza.
Bierzemy miesko mielone surowe. Gotujemy ryz dlugoziarnisty do stanu "troche
twardawy".
Miesko zaprawiamy cebulka i tym co lubimy (przyprawy). Bierzemy sporo tego
ugotowanego, ale juz zimnego, ryzu (ale wagowo pewnie troche mniej niz miesa
wyjdzie - ja wszystko na oko robie) i miezamy jak na golabki. Z powstalej
masy formujemy okragle kulki-kotleciki o wymiarze tak na oko jak male jablko
lub mala pomarancza. Ukladamy to zaleznie od ilosci obok siebie (ciasno,
zeby dotykaly) - na patelni zeliwnej lub w formie jakiejs do zapiekania i
pieczemy az do gotowosci (temp. ok. 180 st - zeby nie przesuszyc). Czasem ja
podlewam pare lyzeczek wody w trakcie pieczenia - zeby nie byly suche
(zaleznie od mieska - wszystko "na oko").
No i gotwe! Ja lubie bez sosu, ale sporo osob zalewa to sosem grzybowym albo
takim "miesnym". Niektorzy dodaja surowe jajko do tego surowego farszu -
zeby sie lepiej sklejalo. Ja nie dodaje, bo jajek nie lubie.
|