Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.
onet.pl
From: "Aretkka" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Makaron spagetti
Date: 6 Jan 2005 14:20:27 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 34
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
References: <crjdhe$a9t$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1105017627 19102 213.180.130.18 (6 Jan 2005 13:20:27
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 6 Jan 2005 13:20:27 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.97.126.110, 192.168.243.41
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.01; Windows 95)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:227172
Ukryj nagłówki
> > > Nie daj się długo prosić, jak masz czas, to proszę wrzuć juz teraz. A
> ......
> > co trudniejsze wyrazy, przetłumacz "od ręki". Plizzzz :-) Areta
>
> To podaje przepis na "Jeżyki" - szybko, pysznie.
>
> Najpierw opisze po polsku jak ja to ribie, pozniej postaram sie poszukac
> zdjecia.
>
> Wiec "jeżyki" - to takie kotleciki z ryżem. Nazwa pochodzi od tego, ze w
> gotowych jeżykach ryz sterczy jak igielki u jeza.
>
> Bierzemy miesko mielone surowe. Gotujemy ryz dlugoziarnisty do stanu "troche
> twardawy".
> Miesko zaprawiamy cebulka i tym co lubimy (przyprawy). Bierzemy sporo tego
> ugotowanego, ale juz zimnego, ryzu (ale wagowo pewnie troche mniej niz miesa
> wyjdzie - ja wszystko na oko robie) i miezamy jak na golabki. Z powstalej
> masy formujemy okragle kulki-kotleciki o wymiarze tak na oko jak male jablko
> lub mala pomarancza. Ukladamy to zaleznie od ilosci obok siebie (ciasno,
> zeby dotykaly) - na patelni zeliwnej lub w formie jakiejs do zapiekania i
> pieczemy az do gotowosci (temp. ok. 180 st - zeby nie przesuszyc). Czasem ja
> podlewam pare lyzeczek wody w trakcie pieczenia - zeby nie byly suche
> (zaleznie od mieska - wszystko "na oko").
> No i gotwe! Ja lubie bez sosu, ale sporo osob zalewa to sosem grzybowym albo
> takim "miesnym". Niektorzy dodaja surowe jajko do tego surowego farszu -
> zeby sie lepiej sklejalo. Ja nie dodaje, bo jajek nie lubie.
>
>
Wielkie dziękuję! :-)
Ps. Nawet w farszu wyniuchasz jajo?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|