Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newshub.sdsu.edu
!out04b.usenetserver.com!news.usenetserver.com!in04.usenetserver.com!news.usene
tserver.com!news-out.readnews.com!postnews3.readnews.com!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mango - pomocy ;-)
Date: Wed, 05 Sep 2007 13:11:33 +0100
Organization: Home
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <9...@4...com>
References: <fbm3q0$k92$1@inews.gazeta.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 45
NNTP-Posting-Host: 2693cc91.reader.athenanews.com
X-Trace: DXC=H2Y2K3b5h3J>G:di`V2ckAaTHcV2NR;jK:LKFL\Y2OoJcoig9;IID<KlZ9_UZaab0LS><JHe
TUF2A4V4PJdEl:6FCCo=Z4UND6N
X-Complaints-To: a...@a...com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301366
Ukryj nagłówki
On Wed, 5 Sep 2007 13:26:57 +0200, "IwonaW" <iwo_nka[spam]@wp.pl>
wrote:
>Witam,
>od kilku tygodni zajadam sie mango. Niestety nigdy wczesniej nie mialam
>kontaktu z tym owocem w "srodowisku naturalnym" wiec mam kilka pytan:
>- po czym poznac ze owoc jest dojrzaly? Kupuje w marketach, owoce zawsze sa
>twarde, z zielonkawa skorka. Nigdy nie udalo mi sie przetrzymac je dluzej w
>domu aby dojrzalo. A moze wlasnie takie jest dojrzale? Miazsz jest w smaku
>przy skorce slodki, jakby zywiczny a im blizej pestki tym bardziej kwasny i
>wloknisty.
>- jak podawac? Niestety nigdy nie udalo mi sie wykroic pestki estetycznie,
>okrajam je nozem az dojde do pestki, czy mozna jakos inaczej pozbyc sie
>pestki?
>
>bede wdzieczna na informacje
>pozdrawiam
>Iwona
>
Manga z roznych stron swiata (czyli pewnie rozne gatunki) maja
inne odcienie i inna gotowosc jedzeniowa (np cytrusy w Nigerii
byly gotowe, jak byly zielone z jasna plamka, nie wiecej!). Ja
zazwyczaj sprawdzam, czy sa miekkawe traktujac je tak samo, jak
avocado - brac w dlon i ugniatac ta dlonia nieco, nie dziobac
palcem. Czy sie trafi na wloknistego czy nie, to nie znam metody,
za to wiem, jak rozbierac mango - ma plaska dluga pestke, kroi
sie jak najblizej tej pestki wzdluz i ma sie jakby wypelniona
lodke, ktora najlepiej pokroic nozem w romby czyli w te i nazad
na skos. poczym wypchnac dno lodki do gory i jest takie
skrzyzowanie jeza i granatu, wtedy latwo sciac kostki manga
proosto na talerz badz do ust jak nie nazbyt soczysty.
Niedojrzale po podduszeniu w Nigerii udawaly jablka na szarlotke
i przyjaciele nasi robili swietna mangotke :)))))
Jesli mango okaze sie bardzo dojrzale (ale nie rudziejace
wewnatrz), wrecz maslane i soczyste to najfajniej wyjadac
luzeczka :)))))
z roznych resztek miaszu mozna zrobic sorbet. swietny jest.
pierz, ze wspomnieniami drzeww mangowych w ogrodzie
K.T. - starannie opakowana
|