Data: 2006-03-08 10:02:06
Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dum7df$53e$1@news.onet.pl...
> Anet napsal(a):
> > A gdzie to można kupić kostkę masła za 2 zł (mówię o 200g.) Bo jak dla
mnie
> > to jeśli kosztuje 2 zł to nie masło.
>
> A ile wlasciwie wazy(la) tradycyjna kostka masla? Bo u nas byla i wciaz
> jest tradycjnie 250 g (potocznie mowi sie "cwiertka masla", to znaczy
> cwierc kilograma), ale w Polsce widze na ogol 200 g, czasami 170 g, ale
> informacji o wadze musze zawsze bardzo staranie szukac, bo jest ukryta i
> drobnym druczkiem. Jezeli w przepisach w ksiazce kucharskiej mowi sie o
> kostce masla, to ile wlasciwie nalezy dac?
Tradycyjnie oczywiście 250 g - do tej pory w tradycyjnych kostkach można
kupić masło stołowe (to w białym papierku) z Siedlec i z Garwolia - to
pierwsze jest lepsze i smakuje prawdziwym masłem :)
Pozdrawiam, Agata
|