Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Masło - ile cię cenić trzeba?
Date: Wed, 18 Oct 2017 10:12:39 +0200
Organization: private
Lines: 69
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <59c15bfc$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<59e3bbb2$0$5155$65785112@news.neostrada.pl>
<59e4f505$0$15191$65785112@news.neostrada.pl>
<os316t$6iv$1@news.icm.edu.pl>
<59e51630$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59e52510$0$5163$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59e65e1e$0$5151$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
NNTP-Posting-Host: 088156090073.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1508314367 5055 88.156.90.73 (18 Oct 2017 08:12:47
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 18 Oct 2017 08:12:47 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379147
Ukryj nagłówki
W dniu .10.2017 o 23:03 Trefniś <t...@m...com> pisze:
> W dniu .10.2017 o 21:46 FEniks <x...@p...fm> pisze:
(...)
>> No ale że niby oni to masło robią ze swoich śmietanek z kubeczków czy
>> kartoników? Przecież ten karagen dodają, żeby śmietanka zachowała
>> odpowiednią konsystencję zanim z półki trafi do klienta. Jeśli używają
>> śmietany bezpośrednio do produkcji masła, to chyba nie muszą jej
>> wcześniej stabilizować, bo po co?
>
> Rozmawiamy o teorii, czy praktyce?
>
> Bo rzeczywiście, według ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ZDROWIA
> z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych:
>
> http://www2.mz.gov.pl/wwwmz/slajd?mr=m201&ms=&ml=pl&
mi=&mx=0&mt=&my=9&ma=016482
>
> w maśle nie jest dozwolone stosowanie pewnych środków (określonych w
> załączniku nr 4), w tym karagenu.
(...)
Pospieszyłem się, zaskakujące - jednak powyższe jest błędem, powinienem
dokładniej przeczytać to rozporządzenie.
Karagen NIE jest zabroniony do produkcji masła, został umieszczony w
zestawie dozwolonych dodatków zgodnie z zasadą quantum satis (ile trzeba).
Przypominam - nie ma obowiązku podawania składu wszystkich ingrediencji
użytych w produkcie, karagen może dostać się ze śmietanką.
> Dlatego ja pozostanę sceptykiem, jeśli chodzi o brak tego karagenu w
> mleku.
Tym bardziej - jeśli minister dozwolił domieszkę karagenu, to producent
tylko wyjątkowo go nie użyje.
A jestem wręcz pewien, że gdyby w maśle go nie było - byłby olbrzymi napis
na opakowaniu "bez karagenu".
--
Trefniś
|