Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!not-f
or-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mazurek, który wychodzi zawsze?
Date: Mon, 11 Mar 2002 08:42:14 +0100
Organization: lubman
Lines: 32
Message-ID: <a6hn9e$rrk$1@news.lublin.pl>
References: <a6g7qi$s1q$1@news.onet.pl> <a6ghjj$2r6l$1@pingwin.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.115
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1015832687 28532 195.117.192.115 (11 Mar 2002 07:44:47 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 11 Mar 2002 07:44:47 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:99684
Ukryj nagłówki
Użytkownik Marta MJ <m...@b...com.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Wedlug mnie taki mazurek bez pudla to z kajmakiem czyli z masa krowkowa.
Ja tez przychylam sie do zdania Marty; mazurek z masa kajmakowa
to jest to! Latwy do zrobienia i dobry, sama rowniez taki zrobie na
swieta. Wada jest to, ze masa jest bardzo slodka, czyli nie da sie tego
duzo zjesc ;-)
> albo gotujesz 3,5
> h puszke slodkiego mleka skondensowanego na dosyc malym ogniu, pilnujac,
> zeby byla zanurzona w wodzie (chociaz chyba taki kajmak jest zbyt rzadki na
> mazurek),
Nie jest za rzadki, masa po ugotowaniu jest gesta, polecam wlasnie
to wielogodzinne gotowanie puszki (moim zdaniem wystarczy gotowac
puszke przez 2,5-3 godz.).
W ub. roku zrobilam taki mazurek. Na kruchy spodzie warstwa masy
kajmakowej i ozdoby. Pieknie wyglada cos takiego: galazka zrobiona
z kawalkow suszonych sliwek pocietych na paseczki i dokola niej bazie
z platkow migdalowych. Mozna tez wykorzystac orzechy wloskie,
skorke pomaranczowa, itp.
Gdybym miala polecac jeszcze inne mazurki, to bylby to mazurek
pomaranczowy i mazurek z masa z platkow owsianych.
Przepis na ten ostatni niedawno podawala na grupie Danka, bylo to
"ciasto z platkami owsiamymi". Zrobilam go juz 2 razy i zawsze zbiera
pochlebne opinie :)
Pozdrawiam
Lilla
|