Data: 2002-03-11 07:42:14
Temat: Re: Mazurek, który wychodzi zawsze?
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Marta MJ <m...@b...com.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Wedlug mnie taki mazurek bez pudla to z kajmakiem czyli z masa krowkowa.
Ja tez przychylam sie do zdania Marty; mazurek z masa kajmakowa
to jest to! Latwy do zrobienia i dobry, sama rowniez taki zrobie na
swieta. Wada jest to, ze masa jest bardzo slodka, czyli nie da sie tego
duzo zjesc ;-)
> albo gotujesz 3,5
> h puszke slodkiego mleka skondensowanego na dosyc malym ogniu, pilnujac,
> zeby byla zanurzona w wodzie (chociaz chyba taki kajmak jest zbyt rzadki na
> mazurek),
Nie jest za rzadki, masa po ugotowaniu jest gesta, polecam wlasnie
to wielogodzinne gotowanie puszki (moim zdaniem wystarczy gotowac
puszke przez 2,5-3 godz.).
W ub. roku zrobilam taki mazurek. Na kruchy spodzie warstwa masy
kajmakowej i ozdoby. Pieknie wyglada cos takiego: galazka zrobiona
z kawalkow suszonych sliwek pocietych na paseczki i dokola niej bazie
z platkow migdalowych. Mozna tez wykorzystac orzechy wloskie,
skorke pomaranczowa, itp.
Gdybym miala polecac jeszcze inne mazurki, to bylby to mazurek
pomaranczowy i mazurek z masa z platkow owsianych.
Przepis na ten ostatni niedawno podawala na grupie Danka, bylo to
"ciasto z platkami owsiamymi". Zrobilam go juz 2 razy i zawsze zbiera
pochlebne opinie :)
Pozdrawiam
Lilla
|