Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.atman.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Metka (P)
Date: Tue, 21 Jan 2003 12:17:19 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <b0ja7g$3u$1@news.tpi.pl>
References: <b0j72i$17t$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1043147824 126 213.25.246.186 (21 Jan 2003 11:17:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 21 Jan 2003 11:17:04 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:142880
Ukryj nagłówki
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:b0j72i$17t$1@news.tpi.pl...
> Sluchajcie jak domowym sposobem zrobic metke?
> Bo uwielbiam, jemy duzo a mysle ze ta sklepowa pewnie nie jest idealna.
> Pewnie podobnie sie bedzie robic do tatara ale tatara tez nie umiem :(
> / walkie-talkie! GG:411958 \
METKA domowa
wieprzowina tlusta -2,5 kg
wolowina tlusta -2,5 kg
sol warzonka 6 lyzek
saletra 1 lyzeczka
cukier 1 lyzeczka
pieprz mielony 1 lyzeczka
papryka mielona slodka 1 lyzeczka
oslonka z jelita wiankowego 7-8 metrow
Mieso pokroic w kawalki o boku ok.5 cm. Sol dokladnie wymieszac z
saletra i cukrem, a nastepnie z miesem; umiescic w naczyniu warstwa o
grubosci ok. 20 cm i przeniesc w chlodne miejsce na 24 godz. Po tym czasie
zmielic dwukrotnie w maszynce do miesa z sitkiem o bardzo drobnych oczkach,
dodac pieprz i papryke i bardzo dokladnie wymieszac, az do uzyskania
jednolitej, kleistej masy. Masa miesna napelnic scisle oslonki i zawiazac
konce szpagatem, formujac naturalne wianki.Uformowane kielbasy zawiesic w
chlodnym i przewiewnym miejscu na 8-12 godzin, a nastepnie wedzic dymem
zimnym przez 1-2 dni ( i tu najwiekszy pikus jak na warunki domowe).Wedlina
sredniej trwalosci.
Przepis z W.Poszepszynskiego "Domowe przetwory z miesa"
Jola L-L , ktora tez lubi metke ale to wedzenie ...
|