Data: 2003-01-21 11:17:19
Temat: Re: Metka (P)
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:b0j72i$17t$1@news.tpi.pl...
> Sluchajcie jak domowym sposobem zrobic metke?
> Bo uwielbiam, jemy duzo a mysle ze ta sklepowa pewnie nie jest idealna.
> Pewnie podobnie sie bedzie robic do tatara ale tatara tez nie umiem :(
> / walkie-talkie! GG:411958 \
METKA domowa
wieprzowina tlusta -2,5 kg
wolowina tlusta -2,5 kg
sol warzonka 6 lyzek
saletra 1 lyzeczka
cukier 1 lyzeczka
pieprz mielony 1 lyzeczka
papryka mielona slodka 1 lyzeczka
oslonka z jelita wiankowego 7-8 metrow
Mieso pokroic w kawalki o boku ok.5 cm. Sol dokladnie wymieszac z
saletra i cukrem, a nastepnie z miesem; umiescic w naczyniu warstwa o
grubosci ok. 20 cm i przeniesc w chlodne miejsce na 24 godz. Po tym czasie
zmielic dwukrotnie w maszynce do miesa z sitkiem o bardzo drobnych oczkach,
dodac pieprz i papryke i bardzo dokladnie wymieszac, az do uzyskania
jednolitej, kleistej masy. Masa miesna napelnic scisle oslonki i zawiazac
konce szpagatem, formujac naturalne wianki.Uformowane kielbasy zawiesic w
chlodnym i przewiewnym miejscu na 8-12 godzin, a nastepnie wedzic dymem
zimnym przez 1-2 dni ( i tu najwiekszy pikus jak na warunki domowe).Wedlina
sredniej trwalosci.
Przepis z W.Poszepszynskiego "Domowe przetwory z miesa"
Jola L-L , ktora tez lubi metke ale to wedzenie ...
|