Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: wiku <s...@r...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mięso mielone
Date: Wed, 24 Sep 2003 10:57:54 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 37
Message-ID: <bkrmaj$t8d$1@SunSITE.icm.edu.pl>
References: <bkrlhd$rg5$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: gate1n05.rzeczpospolita.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: SunSITE.icm.edu.pl 1064393875 29965 195.8.129.5 (24 Sep 2003 08:57:55 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 24 Sep 2003 08:57:55 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <bkrlhd$rg5$1@atlantis.news.tpi.pl>
X-Accept-Language: en-us, en
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.4)
Gecko/20030624 Netscape/7.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174244
Ukryj nagłówki
KasiaO wrote:
> Witam,
> Własnie rozmraża mi się mięso mielone i zastanawiam się co z niego zrobić...
> mój mąż nie znosi koltetów, więc one odpadają... :(
ostatnio eksperymentowalem z czyms w rodzaju zapiekanej kafty ( czy jako
kto woli kofty) i wyszlo nawet, nawet (choc niestety nie az tak dobre
jak w samirze, z ktorej to knajpy sciagnalem wzor)
wymaga troche zachodu, ale warto
mieso mielone wymieszac z czosnkiem wycisnietymy (ja dodaje b. duzo), z
posiekana natka pietruszki i przyprawami (do wyboru - da dodalem taka
mieszanke milonych przypraw arabskich, na pewno jest tam sporo mielonego
kminku, kardamon, papryka, tymianek i cos tam jeszcze - ostroznie z
kardamonem), dodalem tez drobno pokrojonej w kosteczke papryke
ziemniaki pokrocic w czastki, i zapiec w piekarniku az sie zarumienia
(ale nie za mocno)
mieso mielone wylozyc na dno zaroodpornego naczynia, na to nalozyc
warstwa ziemniakow pieczonych, ktore posypac sola, przykryc to wszystko
wartswa pokrojonej w talarki cebuli i warstwa pokrojonych pomidorow
zalac to wszystko bulionem, ale tak, by skapane bylo w nim tylko miesko,
a ziemniaki pozostawaly ponad powierzchnia bulionu (inaczej rozmiekna)
wstawic do maksymalnie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut
do takiej potrawy najbardziej pasuje chlebek pita podpieczony chwile w
piekarniku
inna opcja jest przepis kryski na shepherd's pie
http://tinylink.com/?SxojXI4B8w
pozdro
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
|