Data: 2003-09-24 08:57:54
Temat: Re: Mięso mielone
Od: wiku <s...@r...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
KasiaO wrote:
> Witam,
> Własnie rozmraża mi się mięso mielone i zastanawiam się co z niego zrobić...
> mój mąż nie znosi koltetów, więc one odpadają... :(
ostatnio eksperymentowalem z czyms w rodzaju zapiekanej kafty ( czy jako
kto woli kofty) i wyszlo nawet, nawet (choc niestety nie az tak dobre
jak w samirze, z ktorej to knajpy sciagnalem wzor)
wymaga troche zachodu, ale warto
mieso mielone wymieszac z czosnkiem wycisnietymy (ja dodaje b. duzo), z
posiekana natka pietruszki i przyprawami (do wyboru - da dodalem taka
mieszanke milonych przypraw arabskich, na pewno jest tam sporo mielonego
kminku, kardamon, papryka, tymianek i cos tam jeszcze - ostroznie z
kardamonem), dodalem tez drobno pokrojonej w kosteczke papryke
ziemniaki pokrocic w czastki, i zapiec w piekarniku az sie zarumienia
(ale nie za mocno)
mieso mielone wylozyc na dno zaroodpornego naczynia, na to nalozyc
warstwa ziemniakow pieczonych, ktore posypac sola, przykryc to wszystko
wartswa pokrojonej w talarki cebuli i warstwa pokrojonych pomidorow
zalac to wszystko bulionem, ale tak, by skapane bylo w nim tylko miesko,
a ziemniaki pozostawaly ponad powierzchnia bulionu (inaczej rozmiekna)
wstawic do maksymalnie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut
do takiej potrawy najbardziej pasuje chlebek pita podpieczony chwile w
piekarniku
inna opcja jest przepis kryski na shepherd's pie
http://tinylink.com/?SxojXI4B8w
pozdro
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
|