Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Mariusz" <m...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mieso mielone
Date: Wed, 15 Oct 2008 08:40:15 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 42
Message-ID: <gd4371$mtu$1@news.onet.pl>
References: <gd26me$np7$1@news.onet.pl> <gd2891$t7p$1@news.onet.pl>
<gd2dia$e48$1@news.onet.pl>
<z...@p...townsendcommunicationinc>
<gd2f3d$ijh$1@news.onet.pl>
<d...@p...townsendcommunicationinc>
NNTP-Posting-Host: 82.160.243.2
X-Trace: news.onet.pl 1224052769 23486 82.160.243.2 (15 Oct 2008 06:39:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 15 Oct 2008 06:39:29 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3350
X-Sender: nwysD7lC8gI6yVSTWvFjaw==
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-Antivirus: avast! (VPS 081014-0, 2008-10-14), Outbound message
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:316232
Ukryj nagłówki
> Wyciac nozem maly waski klin w srodku klopsa do polowy glebokosci, zeby
> stwierdzic, czy mieso na pewno jest calkowicie ugotowane.
OK. w sumie udalo sie upiec (ugutowac) jak trzeba.
> Gdy klops sie piecze, masa miesna sie kurczy i naokolo tworzy sie sos w
> tej keksowce. Gdy klops upieczony, odstawiam na 15 minut, w tym czasie
> robie zasmazke i zlewam caly plyn z keksowki na patelnie i robie sos,
> doprawiajac sola, pieprzem i sosem sojowym.
No wlasnie... Kurcze. Troche za pozno:(
Nie zlalem sosu (nie wpadlem na to. Chyba jestem ograniczony) i on zostal w
klopsie i wsiakl:(
Ale zdobylem doswiadczenie czego przy klopsie raczej nie nalezy robic:
- nie radze przesadzac z dodawaniem do masy miesnej wczorajszych ziemniakow,
- nie radze tez przesadzac z iloscia bulki (moczonej, czy tartej),
- nie radze uzywac zbyt drobno zmielonego miesa,
- lepiej byloby uzywac miesa z wieksza domieszka wolowego,
- sos (tluszcz) lepiej zlewac,
wzystkie te rzeczy powoduja, ze klops jest takitroche mdly i konsystencja
przypomina pasztet. Moze nie ma to wielkiego wplywu na smak, ale na ogolna
przyjemnosc jedzenia - zasadniczy. Lepiej jesc cos troche "chrupiacego" w
zebach niz takie maziaste troche.
Coz, czlowiek uczy sie na bledach. Szkoda, ze najczesciej na swoich.
Dziekuje za pomoc
Mariusz
PS
Ale kardamon sie sprawdzil swietnie.
M
|