Data: 2003-11-14 07:39:11
Temat: Re: Mikrofalówka
Od: "Faraonka" <r...@N...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Aśka" <j...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:5b53.00001de4.3fb40139@newsgate.onet.pl...
> Szanowni grupowicze tydzień temu kupiłam mikrofalówkę, ale poza podgrzniem
> obiadu, mleka i zrobieniu grzańca nie mam pojęcia co z nia robić. W
archiwum
> nie znalazłam nic ciekawego. Proszę was bardzo o ciekawe i sprawdzone
sposoby
> jak mam ją wykorzystać. I czy do zawijania potraw w mikrofali stosuje się
folię
> aluminiową czy może być ta zwykła spożywcza. Z góry dziękuję za wszystkie
cenne
> rady.
W mikrofalach robię często różnego rodzaju zapiekanki (np. z ziemniaków albo
normalne z bagietki czy nawet hamburgery), albo również dość często robię
kurczaka ale nie w folii aluminiowej tylko takiej jaka stosuje sie do
normalnego piekarnika (tzw. rękaw do pieczenia), smaruje kuraka olejem,
ładnie posypuje przyprawami i najpierw ok. 15 min. w 60% mocy mikrofali,
potem ok. 20-30 min. w 80% mocy mikrofali, w trakcie oczywiście przewracam
go na rożne strony, jeśli nie jest jeszcze dobry to jeszcze go wsadzam na
kilka minut, ale nadal w 80% mocy mikrofali.
UWAGA! - jeśli wkładasz cos do takiego rękawa to KONIECZNIE przedziuraw go
kilka razy widelcem lub nożem, jeśli tego nie zrobisz może pod wpływem
temperatury i ciśnienia WYBUCHNĄĆ!! ;-)
Mój małżonek kiedyś chciał zrobić mi jajko sadzone w mikrofalach, ale
zapomniał (a raczej jeszcze wtedy tego nie wiedział) przekłuć jajko
widelcem, jajo wybuchło a mikrofalówka była cala obryzgana żółtkiem ;-)))
P.S. w domu mam fajny przepis na zapiekanke z ziemniakow ... podam wieczorem
:))
--
Z pozdrowieniami
Krystyna P. - Faronka
|