Data: 2008-01-18 09:38:45
Temat: Re: Miod rzepakowy
Od: "Andrzej" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fmppm5$i0h$1@opal.icpnet.pl...
> Witam,
> czy miod rzepakowy jest od samego poczatku jasny i gesty czy potrzebuje na
> to czasu? Wyslalam chlopa do sklepu i przyniosl miod niby rzepakowy, ale
> lejacy. No i czekac az zgestnieje, czy ,,temu miodu'' ktos pomogl
> (podgrzal?) ?
>
>
Miód rzepakowy najszybciej krystalizuje. Spółdzielnie przed sprzedażą miodu
przetrzymują je w beczkach, żeby go rozlać do słoików podgrzewają go do 40
stopni Celcjusza i jest to bardzo rygorystycznie przestrzegane. Miód w
temperaturze 40 stopni nie traci witamin i zachowuje wszystkie składniki.
Po miesiącu znowu zastygnie i będzie krystalizował
Jędrek, stary pszczelarz :)
|